Szájsebészet

Szájsebészeti műtétek fájdalommentesen

Foghúzások, betört foggyökerek sebészi eltávolítása

Bölcsességfogak szakszerű eltávolítása

Bölcsességfogak körüli gyulladás

Gócvizsgálat -Gócfertőzés

Gyökércsúcs- rezekció (resectio)

Ciszta (Cysta) műtétek

Röntgenvizsgálat

Csontpótlás – Csontpótló műtétek fogászati implantációhoz

Szájüregi szűrővizsgálat – rákszűrés

A szervezet hatása a szájüregre

Sterilizálás az Ön érdekében

Syncumar

Szájzár

Szájsebészeti műtétek fájdalommentesen

Szájsebészeti műtétek fájdalommentesenSzakmai felkészültségünk és műszerkészletünk alapján elmondhatjuk, hogy az ambuláns szájsebészeti helyreállítás teljes elméleti és gyakorlati eszköztára rendelkezésünkre áll, így minden beavatkozást nagy biztonsággal tudunk elvégezni. Mint bármelyik fogászati kezelés, a szájsebészeti beavatkozások is helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen történnek. Igény esetén, a beavatkozásokat altatásban is végezzük. A betegeket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így nem kell várni órákat a váróban. Az ambuláns műtéteket akár közvetlenül az első vizit után elvégezzük. Megfelelő technikával és erősebb érzéstelenítő oldattal a gyulladt szöveteket (fogat, ínyt, tályogot) is el tudjuk érzésteleníteni!

Foghúzások, betört foggyökerek sebészi eltávolítása

Foghúzások, betört foggyökerek sebészi eltávolításaHa a különböző fogmegtartó kezelések, mint például tömés, betét (inlay, onlay), gyökérkezelés, fogpótlások (korona, csonkkiegészítő csapos korona stb) nem teszik lehetővé a fog funkcionális és esztétikai élettartamának a megnövelését, akkor a fog eltávolítása indokolt. Sebészi fogeltávolítás javallt, ha a fog vagy a gyökér fogóval, emelővel történő eltávolítása nem lehetséges. Nem csak az egygyökerű, de a több gyökerű, szétálló, görbe gyökerű rágófogak, a beletört vagy csak elpusztult gyökerek kivételét is rövid idő alatt, fájdalommentesen végezzük. A foghúzások másik részét képezik a fogszabályzó kezelések céljából történő fogeltávolítások.

Kezeléseink során hangsúlyozzuk, hogy a fogeltávolítás során kialakult foghiányt minden esetben pótolni kell ahhoz, hogy a rágóapparátus tökéletesen működjön.

Bölcsességfogak szakszerű eltávolítása

Bölcsességfogak szakszerű eltávolításaA foghúzások egy speciális részét képezi a bölcsességfogak eltávolítása. Ha a bölcsességfogak az előttük álló fogak torlódását okozzák, akkor harapási rendellenességet hoznak létre. Ilyenkor a bölcsességfogak eltávolítása indokolt. A részlegesen előbújt bölcsességfogak ínygyulladást és a fogakat tartó szövetek pusztulását okozhatják. Részben előbújt, áttörésben visszamaradt vagy elő nem bújt bölcsességfogak eltávolítása sebészi ellátást igényel.

Bölcsességfogak körüli gyulladás

Gyakran előfordul, hogy a bölcsességfogak előtöréséhez nem áll rendelkezésre elegendő hely. Az ilyen fogak mellett fájdalmas, gyulladt ínytasak alakulhat ki, amelyet szájnyitási korlátozottság, nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés kísérhet. Ebben az esetben a bölcsességfog körüli ínyszövetet egy szájsebészeti műtéttel eltávolítjuk, és ezzel a műtéttel a fogat könnyen tisztíthatóvá tesszük. A bölcsességfog koronája körül kialakuló gyulladás a legtöbb esetben sürgős beavatkozást igényel.

Gócvizsgálat – gócfertőzés

Gócvizsgálat, gócfertőzésA góc legtöbbször egy tünetmentes, fertőzött elváltozás. Gócfertőzés esetén a gócból időnként kórokozók vagy ezek toxikus (mérgező) termékei áramlanak ki, és ezzel gyengítik a szervezet immunrendszerét, valamint másodlagos betegségeket hozhatnak létre. Klinikai tapasztalatok alapján a fogászai gócok a leggyakoribbak. Fogászai gócnak tekintjük a gyökércsúcs körüli elváltozásokat (granuloma, ciszta, tályog), a nem megfelelően gyökérkezelt, gyökértömött fogakat, az elhalt fogakat, a gyulladással járó fogágybetegségeket, mint pl. a krónikus ínygyulladást is.

Miután a fogaink nemcsak önálló szervek, hanem szoros összefüggésben vannak a testünk többi szerveivel is, a vérkeringéssel a baktériumok a szervezetünk bármely részére eljuthatnak. Emiatt a fogászati gócok a szervezet bármely területén okozhatnak krónikus vagy akut panaszokat. Gócbetegségek lehetnek pl. az arcüreg idült gyulladásai és egyéb más felső-légúti gyulladások, anyagcsere betegségek, emésztő szervi betegségek, bőrbetegségek (excéma, psoriasis), nemi szervek krónikus gyulladásai, hajhullás, kisízületeket érintő gyulladások, bizonyos szív-és érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, agyvérzés) kötőhártyagyulladás, krónikus vesegyulladás, különféle allergiás folyamatok stb! Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gócokkal még rövid ideig sem szabad együtt élni! A fogászati gócokat röntgenvizsgálattal egyértelműen ki lehet mutatni, és a gócként szereplő fogakat góctalanítani kell. A lehetőségeknek megfelelően olyan módszert alkalmazunk, amely nem a fog eltávolítását, hanem annak megtartását célozza. Ennek érdekében a gócos fogat gyökérkezeljük, esetleg gyökércsúcs eltávolítást végzünk.

Gyökércsúcs- rezekció (resectio)

Gyökércsúcs rezekció (resectio)Gyökércsúcs- rezekcióra akkor van szükség, ha a baktériumok a gyulladt fogbélből továbbjutva megfertőzik a foggyökér körüli csontot, és a foggyökér környékén góc keletkezik. A gócként szereplő fogakat először gyökérkezelni kell. Ha a korrekt gyökértömés hatására nem gyógyul meg a gyökércsúcs körüli elváltozás, gyökércsúcs-rezekciót kell végezni. A rezekció egy szájsebészeti műtét, amely gyakran az utolsó lehetőséget biztosítja a fogak megtartásához. A rezekció során a fogak gyökércsúcsi részét és a gyökércsúcs körüli gyulladt szöveteket távolítjuk el. Ezzel az eljárással a fog megtartása mellett kiiktatjuk a gócként szereplő szöveteket a szervezetből.

Ciszta (Cysta) műtétek

A ciszta műtétek során különböző eredetű, fog- vagy lágyrész cisztákat távolítunk el. A ciszta műtétek célja: a ciszta teljes eltávolítása, illetve a ciszta által okozott csontdefektus megszüntetése. Miután a ciszták folyamatosan növekednek, fokozatosan elpusztítják a környezetüket, beleértve a csontot is. A szájüregben leggyakrabban előforduló ciszta a fog gyökércsúcsán képződik, és csak sebészeti eljárással, rezekcióval távolítható el. A ciszták csak röntgenvizsgálattal mutathatóak ki.

Röntgenvizsgálat

RöntgenvizsgálatA pontos diagnózis (kórisme) felállításához sok esetben szükség van röntgenfelvétel készítéséhez. A röntgenfelvétel segítségével olyan rejtett elváltozásokat fedezhetünk fel, amelyek még a legalaposabb klinikai vizsgálatokkal sem állapíthatóak meg. A kóros folyamatokon kívül a röntgenfelvételen gyermekeknél a még elő nem bújt maradó fogak, felnőtteknél a még elő nem bújt bölcsességfogak helyzetét láthatjuk. A röntgenvizsgálat a fogorvosi kezelések eredményeinek, mint pl. a gyökérkezelést követő gyökértömés ellenőrzésére is alkalmas.

Rendelőnkben lehetőség van digitális röntgenfelvétel értékelésére is, mivel fontosnak tartjuk a fogászatban megjelenő legkorszerűbb anyagok és készülékek használatát. A digitális eljárás előnye, hogy a röntgenfelvétel a számítógépen bármekkorára felnagyítható, így nemcsak bővebb felvilágosítást ad az addig rejtve maradt problémákról, mint pl. a „megbújó” szuvasodásokról, de a pácienseink számára is könnyebben elmagyarázható. A felvételen nem csak az összes fog helyzete és állapota tekinthető át, de diagnosztizálhatóak az állkapocsizület illetve az arcüreg esetleges rendellenességei is.

Csontpótlás – Csontpótló műtétek fogászati implantációhoz

Csontpótlással a csonthiányokat kezeljük. A csontmennyiség csökkenésének leggyakoribb oka a fogak eltávolítása. Fogeltávolítás után, előbb-utóbb az eltávolított fog helyén az állcsont csontszövete sorvadásnak indul. Ennek oka, hogy a foghiány helyén a csontállomány nem terhelődik a rágás során. Az egykor ideális csontállomány lapos, pengeszerű csontlemezzé sorvad. Ez csökkentheti a teljes kivehető fogpótlás stabilitását, illetve meggátolhatja fogászati implantátum/ok behelyezését. Ugyancsak csonthiányt okozhatnak a ciszták, daganatok, különböző sérülések. A csontok regenerációját csontpótló anyagok beültetésével serkenthetjük. A csontpótló anyagokkal szemben fontos követelmény, hogy semmilyen káros hatást ne fejtsenek ki a szervezetre. A rendelőnkben használt anyagok a fenti követelményeknek tökéletesen megfelelnek.

Szájüregi szűrővizsgálat – rákszűrés

Szájüregi szűrővizsgálat, rákszűrésA rendszeres fogászati szűrővizsgálatoknak nem csak a fogak, hanem a fogpótlások, a hidak, a koronák, a fogágy állapotára is ki kell terjednie. Emellett a fogorvosnak ellenőrizni kell a szájnyálkahártya és a nyelv felszínét, a nyaki nyirokcsomókat is. Hazánkban a szájüregi daganatok száma emelkedőben van. A dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, rossz szájhigiéné együttes jelenléte rossz prognózist jelent. Amennyiben a szánkban hosszú ideje fennálló, gyógyulási hajlamot nem mutató sebet, foltot, duzzanatot észlelünk, azonnal forduljunk fogorvoshoz.

A szájüregi rák egyre gyakrabban előforduló, bárkire leselkedő betegség, mely korai felismerés esetén gyógyítható, éppen ezért félévente fogászati ellenőrzésre kell járni! Rendelőnkben minden fogászati ellenőrzés egyben daganatos szűrővizsgálat is!

A szervezet hatása a szájüregre

A cukorbetegség növeli a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásának a veszélyét. A terhesség alatt bekövetkezett hormonális változások ínygyulladást okoznak, ami a fogszuvasodás emelkedését okozza. Számos vérképzőrendszeri, emésztőrendszeri, daganatos és más súlyos betegség, allergia, illetve a betegségek kezelésére szedett gyógyszerek is okozhatnak a szájban elváltozásokat, panaszokat.

Sterilizálás az Ön érdekében

Sterilizálás az Ön érdekébenKevés fogorvos beszél a fogászati műszerek sterilizálásának a fontosságáról, pedig, ha a baktériumokat, vírusokat nem távolítjuk el a fogászati rendelőből, akkor bármely fertőzés átterjedhet egyik betegről a másik betegre. A betegellátás egyik legfontosabb alapelve, hogy minden műszernek, anyagnak sterilnek kell lennie, amely az emberi szervezet testnyílásaival, nyálkahártyájával érintkezik. Minden fogorvos kötelessége a fertőzések lehetőségének a kizárása a pácienseik védelmének érdekében. A fertőzések terjedését egyszer használatos eszközök, gumikesztyű és maszk alkalmazásával csökkenthetjük.

A steril műszereket steril csomagolásban kell tárolni. A rendelőnkben elhelyezett ózonionizátorral, miután eltávolítja a rendelő levegőjéből a baktériumokat, csökkentjük a légúti betegségek, a bakteriális és vírusos fertőzések lehetőségét. Az orvosi magatartás fontos része, hogy minden a beteg érdekét szolgálja!

Syncumar

A szájsebészeti beavatkozások minden esetben vérzéssel járnak. Emiatt a műtétet megelőzően tisztázni kell, hogy vannak-e a betegnek elhúzódó vérzésre, vérzékenységre utaló tünetei. Ha felmerül a vérzékenység gyanúja, a műtét előtt véralvadási szűrőteszteket kell végeztetni. Számos véralvadásgátló (antikoaguláns) gyógyszer megváltoztatja a véralvadási rendszer működését, mint pl. a Syncumar, heparin, kumarin készítmények. Ezen szerek hatására a vér alvadási képessége csökken, aminek következtében a lehetséges vérzések veszélye nő. A Syncumar véralvadásgátló hatásának felfüggesztését a gyógyszer adagjának csökkentésével vagy elhagyásával, K-vitamin adásával, vagy alvadási faktorokat tartalmazó vérkészítmények infúziós adásával érhetjük el. A változásokat csak a kezelőorvos rendelheti el!

Szájzár

Szájzárat okozhatnak a fogak, valamint a fogakat tartó szövetek gyulladásai, mint pl. a bölcsességfogak körül kialakuló gyulladás. Az alsó fogak érzéstelenítéséhez beadott helyi érzéstelenítő ugyancsak szájnyitási korlátozottságot idézhet elő. A szájsebészeti műtétek során használatos eszközök, mint pl. a szájzug-kampó, a szövetek vongálása (húzása) miatt ugyancsak a lágyszövetek duzzanatát, szájzárat válthatnak ki. A szájzár izomlazító gyógyszerekkel, és az alsó- felső fogsor tornáztatásával oldható.