Konzerváló fogászati kezelések

Esztétikus tömések – tökéletes esztétikai hatás

Fognyaki ézékenység kezelése

Saverózió

Betétek

Gyökérkezelés különleges módszerrel

Szájszárazság – fogínygyulladás, fogszuvasodás

Arcfájdalom, fejfájás – fogászati probléma?

Fogcsikorgatás, fogszorítás, alvászavarok, migrén

Esztétikus tömések – tökéletes esztétikai hatás

Fogak felépítése tömőanyagbólA rosszul záró tömések és az ellátatlan szuvasodások miatt a fogak tönkremennek. Az esztétikai kezelés a fogászatban olyan anyagok alkalmazását jelenti, mely az eredeti fogak formájához, színéhez, állagához annyira hasonlít, hogy a fogakon a javítások szabad szemmel szinte láthatatlanok.

Az esztétikus fogászatban arra törekszünk, hogy a szájban ne legyenek fémek, minél jobban kiszoruljanak az amalgámtömések. A fogászati amalgám alapvetően higanyból, ezüstből, ónból és rézből áll. Egyéb fémek is belekerülhetnek adalékként, mint például a cink vagy a palládium.

Az amalgámtömések sötét színűek, ezért nem esztétikusak. Az amalgám csak bizonyos keverési arányoknál ad tartós, szilárd fogtömést. Amennyiben az asszisztens nem megfelelő módon készíti el az amalgámot, annak tulajdonságai nem kedvezőek.

Fogak felépítése tömőanyagbólUgyancsak megoszlanak a vélemények az amalgámtömésekben lévő higany hatásáról. Véleményem szerint a napjainkban használatos anyagok és technikák teljes mértékben helyettesítik, sőt felülmúlják az esztétikai szempontok miatt egyértelműen elavult amalgámtömést.

A fogszínű fotopolimerizációs tömések kémiailag kötődnek a fog anyagához, aminek következtében hosszú élettartamúak. Mechanikai tulajdonságuk, kopásállóságuk megegyezik az amalgáméval.

Az esztétikus hatás fokozható rétegzési tömési technikával. Miután a fog is különböző színekből áll, a tökéletes esztétikai eredményt csak a különböző színű és transzparenciájú tömőanyaggal történő rétegzési technikával érhetjük el. Ezzel a módszerrel természetes effektusok hozhatók létre. A fog színű esztétikus tömésekkel, betétekkel tökéletesen helyreállítható a fogazat.

Fognyaki érzékenység kezelése

Fognyaki érzékenység kezeléseFőként a helytelen fogmosási technikának köszönhetően-, de a tartósan fennálló ínygyulladás miatt is bekövetkezhet az íny lehúzódása a fogakról.

Az így szabaddá vált fogfelszín érzékennyé válik mind a hideg, mind az ozmotikus (pl. édesség) ingerekre. Ilyenkor érzékeny lehet a szájápolás, a fogkefe használata is.

Az elváltozás fúrás nélkül kezelhető, egy erre a célra kifejlesztett speciális lakk segítségével. A kezelés hatására megszűnik a fogak érzékenysége. A helyi fluorid kezelés nem csak a fognyaki érzékenységet szünteti meg, de megelőzi a fogszuvasodás kialakulását is.

Saverózió

SaverózióA saverózió kialakulása leggyakrabban a magas savtartalmú ételek és italok (gyümölcsök, néhány gyümölcslé és szénsavas üdítőital, bor) fogyasztásának közvetlen következménye. A savakkal való érintkezés után a fogzománc felszíne felpuhul, aminek következtében dörzsölésre, mint pl. a mindennapi fogmosás, könnyen sérülhet.

Mit tehet Ön a saverózió megelőzése érdekében?

Bár a savas ételek veszélyeztetik fogaink épségét, az ilyen típusú táplálékok elfogyasztása után nem szabad azonnal a fogkeféhez nyúlnunk, hiszen az étkezés során erőteljesen savas hatásnak kitett zománcot károsíthatja a további dörzsölés. Érdemes tehát csupán fél-egy órával étkezés után nekifogni a tisztításnak.

Kerüljük az étkezések közötti nassolást!

A lassanként bevitt cukor sokkal jobban károsítja a fogakat, mintha ugyanazt a mennyiséget egyszerre, egy főétkezés alkalmával fogyasztanánk el.

Az édes italokkal (pl. kávé, üdítő, tea) is hasonló a helyzet: lassú kortyolgatás esetén fogaink hosszabb időn keresztül érintkeznek a savakkal, így a fogszuvasodás veszélye is fokozottabb.

Lehetőleg fogyasszunk szűrt- vagy ásványvizet, illetve ízesítetlen zöld teát. Ez utóbbi a vizsgálatok tanúsága szerint a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását is gátolja!

Ha tehetjük, minden étkezés után, de naponta legalább kétszer (reggel és este) mossunk fogat és használjunk fogselymet és szájzuhanyt! Esténként semmi esetre se hagyjuk ki, ugyanis alvás közben a nyáltermelődés lelassul vagy leáll, így nem érvényesülhet annak tisztító hatása.

Néhány fogkrém – köztük számos világmárka – triklozánt tartalmaz! Ez a szintetikus alapú tartósítószer erős baktérium- és gombaölő hatású. Allergiát okozhat, valamint lenyelés esetén károsíthatja, elpusztíthatja az emésztéshez nélkülözhetetlen baktériumokat.

Kérjen tanácsot fogorvosától, aki számtalan praktikus információval tud Önnek segíteni.

Betétek

BetétekBevezető

A fogak korrekt helyreállítását nem minden esetben tudjuk töméssel megoldani, ilyenkor a fogtechnikus által elkészített betétet alkalmazzuk.

Mikor készítünk betétet?

Bizonyos esetekben a fogak szomszédos érintkezését töméssel nem tudjuk megfelelően biztosítani. A nem megfelelő érintkezés miatt az étel beszorul, s ennek következtében a fogakat tartó szövetek károsodnak, a fogak fokozottabb mértékben szuvasodnak.

Betétek

Nagy üregek ellátásakor ugyancsak optimálisabb megoldás a betét készítése tömés helyett. Ezekben az esetekben a foganyag megtartása szempontjából, a páciens számára a betét készítése jelenti a legkedvezőbb megoldást.

Milyen anyagból készíthetünk betétet?

A betét többféle anyagból (arany, porcelán, műanyag, üvegszállal megerősített műanyag) készülhet. Az anyag kiválasztását számos szempont befolyásolja. Ezek között – az esztétikai szempontok mellett -, pl.: a fémek között kialakuló galván hatás, illetve anyagi megfontolások is szerepet játszhatnak.

Gyökérkezelés különleges módszerrel – a lézer baktériumokat elpusztító szerepe a gyökérkezelésben

Fogászati rendelőnkben lézer alkalmazásával javítjuk a gyökérkezelés minőségét.

Fogászati rendelőnkben a lézert számos fogászati kezelésnél használjuk. Fogorvosunk többféle fogfehérítést végez, így a lézeres fogfehérítést is megtalálja nálunk.

A lézeres fogfehérítés mellett alkalmazzuk a lézert a fogágybetegség gyógyításában, a fogínygyulladás megszűntetésében, és az állkapocs problémák kezelésében is. Nagy sikerrel alkalmazzuk a lézert a fülzúgás és a fogérzékenység megszüntetésében is. A lézer alkalmazásának nagyon fontos szerepe van a gyökérkezelésben is.

Lézer alkalmazása a gyökérkezelésben

A gyökércsatornában lévő baktériumokat a fogorvosnak el kell távolítania a gyökérkezelés során. Többek között emiatt lesz sikeres a gyökérkezelés, a gyökértömés. Ezeket a baktériumokat nehéz eltávolítani, mert a gyökércsatornának vannak olyan részei, amelyeket a fogorvos sem a mechanikai sem a kémiai tisztítással nem tud elérni, nem tudja kitisztítani. Emiatt rendelőnkben nem csak a hagyományos kézi és kémiai fertőtlenítést végezzük, de a gépi gyökércsatorna tágító mellett lézerrel semmisítjük meg a gyökércsatornában lévő baktériumokat. A gyökércsatornába juttatott lézerfény segítségével, a gyökércsatornában lévő baktériumokat pusztítjuk el, ennek köszönhetően sterillé tesszük a gyökércsatornát a gyökérkezelés során.

A lézer használata a gyökérkezelésben több hatékony terápiás hatást egyesít: eltávolítja a fertőzött törmelékréteget, csökkenti a baktériumok számát, és a gyökércsúcsi baktérium szivárgást is csökkenti. A fogban, a gyökércsatornában található baktériumok megsemmisítése gyökérkezelésünk sikerességét biztosítja.

Gyökérkezelés a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben

Fogászati rendelőnkben a gyökérkezelés a fogak megtartását szolgáló, fájdalommentesen elvégezhető fogászati eljárás. A sikeresen gyökérkezelt fogak semmivel sem rosszabb értékűek, mint egy nem gyökérkezelt fog. A gyökérkezelt fogakat a legtöbb esetben fogorvosunk, fogászati tömőanyaggal is fel tudja építeni.

Fájdalommentes gyökérkezelés

fájdalommentes gyökérkezelésFogászati rendelőnkben olyan korszerű fogászati érzéstelenítési módszereket alkalmazunk, amelyekkel fogorvosunk bármely fogat érzéketlenné tud tenni a fogászati kezelés, így a gyökérkezelés során is. Nálunk, a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a páciens semmit sem érez a gyökérkezelés közben! A gyökérkezelés nálunk fájdalommentes, nem kell szenvednie, miközben fogorvosunk gyökérkezeli a fogát!

fájdalommentességet különböző módszerekkel biztosítjuk. A gyökérkezelés történhet fogászati helyi érzéstelenítésben, de kérheti a gyökérkezelést altatásban is. Az altatásos fogászati kezelés közben Ön alszik. Nem csak nem érez semmit a gyökérkezelésből, de nem is tud semmiről. Fogorvosunk a gyökérkezeléssel megtartja a saját fogat, így elkerülhetővé válik a fog eltávolítása. Természetesen, ha nincs foghúzás, foghiány, akkor fogpótlásra sincs szükség. Ezért mentjük meg a saját fogát a gyökérkezeléssel.

Miért nincs szükség fogfehérítésre, ha mi gyökérkezeljük a fogát?

A gyökérkezelt fog elszíneződésében, a legtöbb esetben szakmai hibák játszanak szerepet. Ha a fogorvos nem távolítja el a teljes pulpa szövetet, a pulpakamrában lévő gyökértömő anyagot, akkor a gyökérkezelt fog idővel elszíneződik. Miután fogászati rendelőnk vezetője, dr. Győrfi Adrienne a fogfehérítés hazai specialistája, nagyon sok elkeseredett páciens keresi fel rendelőnket elszíneződött gyökérkezelt fog fogfehérítése miatt. Ilyenkor már más fogorvos által gyökérkezelt fogat kell megfehérítenünk rendelőnkben. Az elszíneződött gyökérkezelt fogat fogfehérítéssel ki lehet világosítani, nem kell lecsiszolni a gyökérkezelt fogat. Fotóalbumunkban erre számos látványos fogfehérítési példát talál.

Ha fogorvosunk gyökérkezeli nálunk a fogát, akkor nem fog elszíneződni a gyökérkezelt fog. A szakmailag korrektül elvégzett gyökérkezelés nem okozza a fog elszürkülését.

Sok beteg arról panaszkodik, hogy más fogászati rendelőben heteken, hónapokon keresztül kellett visszamenni gyökérkezelésre a fogorvoshoz. Nálunk a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben egy- két alkalommal gyökérkezeljük a fogakat. Az általunk végzett gyökérkezelési módszer előnye, hogy többgyökerű fog gyökérkezelése, gyökértömése is sikeresen kivitelezhető.

A gyökércsatorna megtömésére olyan korszerű technikát alkalmazunk, amelynek eredményeként a gyökércsatornát a gyökértömő anyaggal optimális módon tudjuk kitölteni.

A gyökérkezelés során a gyökércsatorna hosszát pontosan határozzuk meg.

A jó gyökértömés sikeres elkészítésének elengedhetetlen feltétele a gyökércsatorna hossz pontos meghatározása. Ha a gyökércsatorna hosszt a fogorvos nem pontosan határozza meg, akkor a gyökérkezelés során baktériumokat juttathat a fogorvos a gyökércsúcson túl, ami a páciensnek fájdalmat okoz a gyökérkezelés után. A gyökércsatorna hosszát fogorvosunk pontosan meg tudja mérni, egy erre a célra kifejlesztett speciális fogászati mérőkészülék segítségével. Ezek a fogászati gyökércsatorna bemérők a gyökérkezeléseknél a gyökércsatorna pontos hosszának meghatározására szolgálnak, és a röntgenfelvételnél sokkal pontosabb eredményt adnak. Fogászati rendelőnkben több bemérő eszköz alkalmazásával biztosítjuk, hogy sikeres legyen az Ön gyökértömése.

Gyökérkezelés kismamáknál

A gyökércsatorna bemérő eszközök segítségével, elkerülheti fogorvosunk a röntgenfelvételek készítését, és így kismamák fogait is sikeresen tudjuk gyökérkezelni.Azokban a fogászati rendelőkben, ahol nem rendelkeznek ilyen bemérő eszközökkel, problémát okoz, hogy kismamák esetében nem ajánlott röntgenfelvételt készíteni, mert az ártalmas lehet a babára. A fogászati rendelőnkben alkalmazott bemérőknél nincs sugárterhelés, ezért kismamáknál is elvégezhető a gyökérkezelés, röntgenfelvétel készítése nélkül.

Loupe használata a gyökérkezelés során

Fogorvosunk a gyökérkezelés során olyan nagyító eszközt (loupe) használ, amivel az egyébként nehezen látható fog részeket nagy nagyításban látja. E fogászati nagyító eszköz segítségével fogorvosunk, precízen tudja kivitelezni a gyökérkezelést, a gyökértömést, növelve ezzel a gyökérkezelés sikerességét.

Orálkamera használata a gyökérkezelésben (szájkamera)

A szájkamera (orálkamera) egy olyan fogászati eszköz a fogorvos kezében, amivel meg tudja jeleníteni egy kivetítőn a száj képleteit, a fogakat, a fogínyt a szájnyálkahártyát. Ez segítséget nyújt a pácienseknek abban, hogy felmérjék és lássák saját fogaik, fogínyük, szájuk állapotát.

Szájszárazság – fogínygyulladás, fogszuvasodás

A szájszárazság, vagy más néven Xerostomia a felnőtt lakosság egyre nagyobb hányadát érintő betegség. A szájszárazság okozhat fogínygyulladást, vérző fogínyt, rossz leheletet, szájnyálkahártya irritációt, fokozott fogszuvasodást, vagy nyelési problémát. A nyál antibakteriális védő hatása nélkül nagyon rövid idő alatt elveszítheti a szájszárazságban szenvedő beteg a fogait.

Mi okozhatja a szájszárazságot?

A szájszárazság kialakulhat különböző betegségek, illetve kezelések melléktüneteként is, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, asztma, sugár- és kemoterápia esetén. A forgalomban lévő gyógyszerek közül több, mint 400 gyógyszer csökkenti a nyáltermelést, szájszárazságot okozva ezzel.

A szájszárazság kezelése

Fontos tudni, hogy a szájszárazság nem önálló betegség, hanem egy következmény, éppen ezért a tünetek kiváltó okát kell kezelni. Emellett, hogy a szájszárazság tünetei enyhüljenek, és a fogak is védelemben részesüljenek, különböző gyógyhatású készítmények, mint például a Biotene szájszárazság elleni termék használata ajánlott.

Arcfájdalom, fejfájás – fogászati probléma?

Ha a fej tájékán lévő lágy- és keményszövetek harmonikus kapcsolata megbomlik, akkor az itt lévő izomzat merevvé, fájdalmassá, a fogak pedig érzékennyé válnak, az állkapocsízületek kattogni kezdenek. Fájdalom keletkezhet az állkapocsízületekben is a száj nyitásakor, csukásakor. Ugyancsak gyakori tünet még a fejfájás és a tarkófájdalom is. Azok a megbetegedések, amelyek az említett tünetekkel járnak együtt a craniomandibularis-diszfunkciós kórképek csoportjába sorolhatók.

A korrekt diagnózis felállításához tisztázni kell a panaszok eredetét. A fájdalmat kiválthatja a fogazatban és/vagy a fogakat tartó szövetekben előforduló kóros folyamat, de pszichoszomatikus betegség is állhat a háttérben. Miután a lelki történések a testre is kihatnak, a testen keresztül kifejezésre jutnak, valamint a testi történéseket lelkileg is megéljük, lelki és testi kölcsönhatások minden embernél léteznek.

Fogcsikorgatás, fogszorítás, alvászavarok, migrén

HarapásemelőSokan vannak, akik éjszaka, alvás közben csikorgatják a fogaikat. Ennek szaknyelven bruxizmus a neve. A fogcsikorgatónak számos problémája ered a fogcsikorgatásból, miközben előfordulhat, hogy éveken át nem is tud róla, hogy rendszeresen csikorgatja a fogait éjszakánként. Ilyen probléma lehet például az, hogy megkopik a fogzománc, fogérzékenység alakul ki, izomfájdalom jelentkezik, amely a megterhelésből fakad, és mindez kiválthat migrénes fejfájást, nyak- és hát fájdalmakat, állkapocs fájdalmat, kattogó állkapocs izületet.

Ha a fogsorok nem megfelelően érintkeznek, akkor ilyen pozíció valójában nincs, így a “keresgélés” lényegében fogcsikorgatást eredményez. A fogak összeszorítása és csikorgatása mindenkivel előfordulhat élete során.

Kórossá akkor válik, ha ez a szájmozgás olyan szorító erővel párosul, hogy az a fogak károsodásához, egyéb izomfájdalmakhoz, illetve alvászavarokhoz vezet.

A tünetek mérsékelhetőek egy harapásemelő sín készítésével, melyet a fogorvos által vett lenyomat alapján készít el a fogtechnikus.